The Magic of Apprenticeship — A How-To Guide

I dagens samhälle går vi i skolan och matas “kunskap” från professorer som sällan sett annat än insidan på ett klassrum. Vi skall lära in fakta och formler och sedan spotta ut det på ett papper och kalla det kunskap.

Vi skall gå fem år i skolan för att få en master i ett ämne, men när vi sedan kommer ut på arbetsplatsen måste vi ändå lära oss jobbet där från grunden. Våra teorier och modeller vi har lärt oss stämmer inte med verkligheten. Utbildningen var kanske bara ett kvitto på motivation och en förmåga att ta in kunskap.

Vi slösar bort våra bästa år begravda i böcker och teori. Var är all praktik? Erfarenheter från fältet? De gamla rävarna som vet hur saker skall göras? På riktigt? Vi måste börja värdesätta riktig kunskap och finna glädjen i att lära oss på riktigt. Att våga göra fel och rätta till våra misstag!

Tim Ferriss har på sin blog 4 Hour Work Week lagt ur en artikelserie från Robert Greene om vinsterna med att vara lärling och att anamma ett öppet sinne och en vilja att ta sig an svåra uppgifter! Att inte ge upp och våga testa nya ideer!

Helt i linje med vad jag anser måste ske i samhället. Vi måste sluta slösa med resurser må det nu vara olja eller tid! Det finns effektivare sätt att lära! Återvinn och ta tillvara kunskap. Låt de som har lärt sig på riktigt stå för de praktiska delarna. Använd teoretisk utbildning där det krävs, men inte mer.

LÄS: fourhourworkweek.com/blog/2012/11/12/the-magic-of-apprenticeship-a-how-to-guide/

*Såklart finns det mycket värde i dagens utbildningar och vissa yrken kräver mycket teori. Kunskap är bra oavsett typ! Men, vi skulle kunna effektivisera det mycket mer!

5 thoughts on “The Magic of Apprenticeship — A How-To Guide

 1. Bodis

  Ja det är slöseri med vår tid och mänskliga resurser. Jag är så less på all idioti vi har i vårt samhälle och allt på grund av “det är bara så det är” attityden i stället för att tänka lite utan för boxen.

  Reply
  1. Petter Post author

   Hej! Vad kul att höra. Jag har själv växt upp på gård och nu har min mamma en småskalig fårdrift för eget behov och lite till. Mysiga djur!

   Reply
 2. Pingback: 14 sätt till snabba cash för sysslolösa ungdomarPeak SWE | Peak SWE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *