Via Zerohedge och Brother John F fick jag upp ögonen för en skrämmande artikel om hur välfärdssystemet på grund av bidrag och hjälp från staten har det gjort att jobb inte lönar sig över en viss summa. Du tjänar på att inte jobba. Du måste faktiskt tjäna nästan dubbelt så mycket pengar över en viss gräns för att du skall komma upp i samma nivå som innan då du hade rätt till bidrag. Sjukt.
Artikeln: zerohedge.com/news/2012-11-27/when-work-punished-tragedy-americas-welfare-state
Brother John F’s kommentarer (från 10:51): youtu.be/8u9FadB_DDM?t=10m51s
Det är ganska enkelt. Belöna ett visst beteende och du kommer att få mer av detta beteende. Straffa ett beteende och du kommer att få mindre av detta beteende. Dessa pengar som går ut som bidrag måste komma någonstans i från, de kommer från staten. De kommer från andra skattebetalare, eller i USAs fall från The Fed’s tryckpressar. Ekonomin kan inte leva på detta sättet. Inget värde skapas. Bara skulder. Är detta hållbart i längden? Är det rätt väg för att skapa medborgare som känner att de gör nytta? Att de lär sig saker och bidrar till samhället? Att de motiveras att utveckla sig själva och sträva framåt?
Det skulle vara otroligt intressant att se hur vi har det här i Sverige. Att göra en liknande undersökning och visuellt presentera hur det ligger till. Vilken inkomst skall du har som en exempelvis ensamstående mamma för att nå maximal ersättning? Hur ser samma siffror ut för ett vanligt hushåll med två inkomster och två barn?
Vidare i artikeln presenteras data för hur förhållandet mellan statligt och privat anställda ser ut. Mycket är specifikt för USA, men vi i Sverige har kanske liknande problem då vi också har många system på plats som gynnar lägre produktivitet.