Moneyness 2 – Money Is Credit – FOFOA

FOFOA är ute med sin senaste post: Moneyness 2 – Money Is Credit

“Gold is the only money the world has ever known”
Sounds like a simple thought, but it isn’t.
To understand the following you must rethink your basic
knowledge of money and investments. Get your aspirin ready.
–ANOTHER

Intressanta tankar och koncept som FOFOA lägger fram och förtydligar. Tidigare poster har i grunden förändrat min syn på vad pengar är, vad värde är, hur vårt ekonomiska system fungerar och guld.

Jag är/var ett stort fan av silver. Gick “all in” på silver för min magkänsla sa att det var rätt. När lugnet infann sig att jag hade “mitt på det torra” så kunde jag börja utforska mer och läste får FOFOA och Freegold för första gången.

Jag har nu insett att Freegold är ett intressant koncept och att jag verkligen tror på det nu. Jag har dock svårt att slita mig i från silvret av andra orsaker. Ingen vet när Freegold kommer att inträffa. Ingen vet när världen kollapsar, men jag tror att det är ganska “snart”.

Freegold representerar ett enormt skifte i uppfattningen om vad rikedom är och i vår referenspunkt var gäller tillgångar. När detta skifte sker kommer guld troligen att prestera bättre än silver. Men, fram tills dess är det inflation, girighet, rädsla och vår ökade oro för vårt finansiella system som driver priserna på guld och silver. Och det är där jag ser möjligheterna större i silver än i guld. Ration för guld/silver är nu 53. Denna ratio kommer att minska, dvs silver kommer att öka mer i värde än guld även om båda ökar.

Freegold representerar enligt mig en diskussion på en nivå som ligger över 99% av alla som kan något om ekonomi. Mig inkluderad. Men jag kan ändå begripa helheten. Freegold är en filosofisk och psykologisk diskussion i många avseenden. Vilka ord vi använder för att beskriva pengar och rikedom? Masspsykologi bland oss människor. Vår syn på vad värde är. Freegold kan vara svårt att ta på och sätta sig in i. Att ge exempel på och sätta siffror på. Det är just det som blir resultatet av Freegold, ingen vet priset på guld om det släpps fri! Och det krävs en kollaps av vårt nuvarande system för att det skall hända!

Diskussionen och hypen kring prisökningen i silver och guld däremot drivs av andra faktorer. Det är TA som gäller. Det är fundamental analys som säger att de bör gå upp. Det är bristen på silver. Det är prismanipulationen. Det är oro för kollapsen. Alla dessa faktorer är lättare att sätta siffror på och peka på grafer. Vi är här, sedan skall vi hit! Detta tänk ligger inom ramen för systemet vi har i dag. Och fler och fler människor hoppar på detta tänk och priserna stiger! Hypen ökar i takt med priset!

Alltså håller jag silver för det kortare perspektivet (även om kort ändå i detta fall är långt, long term) och guld i det längre (även om längre kan vara kort, det kan hända i morgon!)

And my main message here is simple. No one needs to understand this for a change to take place. Because, when the current system crashes, what will change is how we view money and wealth. Everything else I talk about flows from that one change.

– FOFOA

Understanding how the world works is easy as soon as you understand the Wealth Hierarchy. Like this: Earn money/currency, buy what you need, save Gold, enjoy what life has to offer.

Real wealth. Get you some.

– Aristotle

3 thoughts on “Moneyness 2 – Money Is Credit – FOFOA

 1. Casper

  För mig är det inte omöjligt att se hur silver blir pengar i kölvattnet på freegold. Så som jag har förstått det är ju inte guld bytesmedel efter freegold utan sparmedel. Vad ska vi handla med? Silver är en bra kandidat.

  Reply
  1. Petter Post author

   Absolut, i omställningsperioden kommer vi att behöva något att handla med och silver är en bra kandidat där!

   Silver kommer också att ha en SoV-funktion i nya systemet, men det är guld som kommer ha den ultimata SoV-funktionen. Precis som guld alltid haft, bara det att värdet kommer att vara många gånger högre.

   Kontentan för många som skriver om Freegold så kommer många olika objekt att värderas upp i händelse av kris. Det är bara så att guldet är unikt på många sätt och tillgängligt för alla, om än i små mängder. Jag tror inte att silver kommer att överges helt till förmån för guld om en omvärdering sker. Silver kommer fortfarande ha ett värde, men då vi inte pratar om en guldbackad valuta utan om en funktion som SoV så kommer silver inte att skina lika starkt då det saknar många av de egenskaper som guld har.

   Argumentet att silver är ovanligt, att det snart är slut och att det har en industriell komponent är samma argument som kan användas mot silver och för guld. Att guld finns i en känd och begränsad mängd. Inget används upp och vi vet ganska precis den årliga produktionen gör det mer lämpligt som för SoV.

   Ja, men i slutändan så måste vi bestämma själva vad vi tror på och välja det. Silver eller guld, jag tror båda kommer att vara investeringar för en livstid 🙂

   Reply
 2. RPG?

  Härligt att läsa samma tankar som man själv går med, på svenska! Plöjde igenom Moneyness 1 & 2 rätt nyligen, och som vanligt finner man samma grundade känsla av rationalitet och “enkla” insikter som dock tar sin lilla tid att läsa/resonera sig fram till. Jag finner ingen gulddiskussion på nätet som håller samma höga nivå och som har ett så sammanhängande perspektiv på guld, pengar, det historiska skedet vi befinner oss i, som den hos FOFOA. Ändå, det är svåra koncept att ta till sig och ingen har någon magisk kristallkula att se in i framtiden med. Jag är själv i samma situation, med både guld och silver, men i valutavärde övervikt mot silver. Än så länge iaf.

  “Alltså håller jag silver för det kortare perspektivet (även om kort ändå i detta fall är långt, long term) och guld i det längre (även om längre kan vara kort, det kan hända i morgon!)”

  Jag tänker likadant!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *