Om Prepping I Dagens Industri Weekend

I dagens DI Weekend kan man läsa ett längre reportage om “prepping”. Alltså benämningen på de personer/rörelse som förbereder sig nu för att bättre klara eventuella utmaningar och oförutsedda händelser i framtiden. Exempelvis matbrist, strömbortfall, olyckor, katastrofer, ekonomisk kollaps, pandemier m.m.

Artikeln är bra skriven och ger en ganska bra inblick i begreppet. Att det är en “trend” nu med prepping märks ganska tydligt. Det pratas mer om det i media. Det finns TV-serier, radioprogram och många bloggar om ämnet. Bloggarna har blivit fler på senaste tiden, speciellt i Sverige. Wired har även skrivit om ämnet, men de var mer positiva. Längst ner i denna post finns en liten lista på de som omnämns i artikeln och som jag rekommenderar dig att klicka in på för att lära mer om ämnet (jag länkar till artikeln om DI om de har en sådan).

Min syn på det hela är att vi har som samhälle i stort blivit för beroende av andra, av staten och av andra system. Samhället har centraliserats till absurdum och det ger ett skört samhälle. Ta ut en knutpunkt, el/vatten/mat/ekonomi etc., och du kan slå ut stora delar av vårt land. Detta gäller även för militären som skall vara mästare på redundanta system och decentraliserad organisation i händelse av krig, men nu sitter med centrallager och ett IT-system som inte fungerar. Något Cornucopia? skriver mycket om.

Alltså, jag har vidtagit åtgärder för att skydda mig själva i första hand om det skulle ske något oförutsett. Mat, vatten, värme och ekonomisk säkerhet i första hand.

Jag vågar nog också sticka ut huvudet och säga att vi kommer att få se en EKONOMISK KOLLAPS före vi ser andra typer av kollapser. Då vår ekonomi, som beskrivs i artikeln, är en gigantisk skuldbubbla som matematiskt kommer att kollapsa inom inte allt för lång tid så är detta mitt val av vad som kommer först.

Vårt ekonomiska system har nått en sådan komplexitet att minsta lilla störning kan få allt att rasa. Vi har ett stort luftslott och ett pågående och allt mer desperat försök från TPTB att hålla ihop det hela och visa upp en fin fasad utåt. Marknaden kommer dock att vinna i slutändan. Det vi gör nu är bara att sparka burken vidare nedför gatan och göra den oundvikliga kollapsen värre.

En ekonomisk kollaps skulle kunna bli livsfarlig då människor skulle tappa sina pengar, sitt hopp och sin framtid. I samma veva skulle mycket av de basala funktionerna i samhället troligen störas: mat, vatten, el. Vi tror att vi är sofistikerade och bättre än så, men faktum är att gränsen till att bli “djur” är hårfin. Titta bara tex vad lite alkohol kan göra?

Att den ekonomiska kollapsen kanske inte blir en kollaps över en natt så kommer den mer trolig bli en utdragen depression/recession i det vakum som skuldbubblan lämnat. Kanske kommer vi även att få ett krig, antingen som följd av eller före en ekonomisk kollaps för att flytta fokus från just ekonomin.

OM vi nu inte skulle få en ekonomisk kollaps innan 2030 så kommer troligen Peak Oil att bli spiken i kistan som får världen att stanna av på takten.

Korrelationen mellan mängden pengar, oljekonsumtionen och befolkningsmängden i världen är intressant att studera. De följer varandra. Billig energi, pengar i överflöd (skulder, krediter) har gett en enorm befolkningstillväxt. Om något av detta skulle rubbas kan vi räkna med att även befolkningen påverkas och då inte på uppsidan.

Kontentan är i min mening att hur det än går i framtiden måste vi lära oss att klara oss på mindre. Samhället kommer åter att decentraliseras mer. Lokal produktion och företagande i centrum. Ett hållbart och långsiktigt samhälle. Ett ekonomisk system som inte bygger på konstant tillväxt.

Men, läs på och skapa dig din egen uppfattning. Förbered dig om det gör att du kan sova bättre om natten. Jag kan det iaf! Ta tillvara på livet här och nu, njut och ta inte saker för givet!

Länkar:
innandetsker.blogspot.se/2012/10/i-vantan-pa-apokalypsen.html
cornucopia.cornubot.se/2012/10/prepping-i-di-weekend.html
swedishprepper.wordpress.com
argus.survivalist.se/
Forum: swedishsurvivalist.se

transitionsweden.ning.com
asposverige.se

2 thoughts on “Om Prepping I Dagens Industri Weekend

 1. Swedish Prepper

  Jag har läst artikeln och tycker att den sammantaget är bra, men jag tror inte på en global ekonomisk kollaps, möjligtvis en mer allvarlig finansiell kris. Det var roligt att vi var flera bloggare, inklusive jag, som nämndes i artikeln – undrar om det sista med “The Ant and the Grasshopper” (myran och gräshoppan) är hämtat från min YouTube-kanal där jag lagt upp Jack Spirkos version av den.

  Reply
  1. Petter Post author

   Hej! Ja mycket roligt att så många omnämns! Ja, definiera kollaps, det kan låta rätt hårt att använda det ordet. Jag tror inte heller på Mad Max kollaps, men den kommer att kännas rejält och eftersom finanserna är en så central del för oss människor så kommer det att bli en turbulent period och potentiellt mycket farlig.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *