Om Pengar Inte Var Ett Problem?

Mycket tänkvärt i denna korta film. Vad är ditt må med livetl? Är det pengar? Frihet? Hälsa? Upplevelser? Hur har du levt ditt liv fram tills nu? Hur vill du fortsätta leva det?

Life is not measured by the number of breaths we take but by the moments that take our breath away.

– Hilary Cooper

Samhället formar (de flesta av) oss till kuggar i maskinen. Passa in, göra som man blir tillsagd, konsumera, räcka upp handen och svara på frågor, lyda övermakten, inte ifrågasätta osv.

Denna rörelse som denna blogg och många andra är del av vad många kallar “ett stort uppvaknande”. När vi läser om ämnen som dessa, när vi ser var pengar kommer ifrån, ser hur vår mat förorenas och hur samhället påverkar oss, vaknar vi upp och ser världen för vad den är.

Vi kan därefter ta smartare beslut och skapa bättre förutsättningar för framtiden. Vi ser vad framtiden har att komma med och vi kan positionera oss rätt. Vi kan sluta offra oss för någon annans vinning. Vi vågar ta tag i vår egen framtid och ställa krav på oss själva; vi är bättre än så här!

Denna fråga om vad livet går ut på är för mig väldigt viktig. Jag tänker mycket på den. Jag är också kluven kring vad målet med livet är, eller rättare sagt, vägen genom livet. Hur skall jag färdas genom livet? Att älska, vara älskad, vara frisk och fri är nog i toppen på listan att uppleva. Men vägen dit då? Jobba hårt nu och njuta sen? Njuta nu? Båda?

Många förespråkar, precis som filmen, att följa din passion. Ja det är rätt, gör det du vill och du blir oftast väldigt bra på detta. Men, om du väljer fel väg, om din passion är att driva kafé i en marknad som är mättad med kaféer kan din passion snart bli en stor mardröm. MJ Demarco från themillionairefastlane.com skriver om detta: jobba hårt med något du tycker är ok/kul och som det finns en marknad för för att tjäna så mycket pengar så att du sedan kan ägna dig åt dina intressen på heltid.

Cal Newport från Study Hacks skriver också mycket om att hitta passion i att göra ett bra arbete. Det är väldigt få förunnat att verkligen göra något som man brinner för. Så, hitta passionen i att bli riktigt bra på något och att serva kunderna.

Vad som är viktigt för mig är att fler måste inse att det går att göra otroligt mycket för att uppnå lycka om man bara tillåter sig att stanna upp och verkligen se att det går att kliva ur ekorrhjulet (sidospår: varför hete det ekorrhjul på svenska? På engelska är det ju “rat race”?). Du har otroligt stor potential och kan åstadkomma mycket om du bara vågar! Du är värd bättre än så här! Din kropp och hälsa är värd att ta hand om!

Våga ifrågasätta dina motiv: varför gör du det du gör? För att du har valt det? Bra! För att någon annan vill det, föräldrarna, kompisarna eller samhället? Nej, stanna upp och tänk till!

Dagens samhälle har enligt mig också drivit upp förväntningarna. Allt skall vara så otroligt speciellt och fantastiskt. Om ditt jobb och liv inte är perfekt är det stor chans att du ser det som ett stort misslyckande. Förr i tiden var man troligen mer nöjd med ett jobb som betalade hyran och satte mat på bordet. Nu är detta en knapp lägstanivå. Vi är bortskämda med överflöd att vi har svårt att hitta lycka och tillfredställelse i vardagen.

Jag tror ändå att eftersom samhället ser ut som det gör att du måste ägna dig åt jobb du inte alltid tycker är kul. Du måste jobba hårt för att komma någonstans. Men när du jobbar hårt skall du ständigt ifrågasätta varför, för vem och hur.

  • Varför jobbar du hårt? – Vad är målet? Pengar nu? Pengar sedan? Upplevelser? Erfarenheter?
  • För vem? – För mig själv? För mitt land? För min älskade? För mina barn?
  • Hur? – Är jag på rätt väg eller jobbar jag hårt med något som ändå leder ned en återvändsgata? Kommer min bransch att finnas kvar post Peak Ekonomi/Oil? Se MJ Demarco’s Fastlane för mer inspiration här.

Det finns inget rätt eller fel. Alla har fria val och hur ditt liv än ser ut så ser det ut så på grund av de val du har gjort. Visst vi kan ha haft otur och dålig timing. Men var större än så, ta på dig ansvaret till 100% för att du befinner dig där du är i dag och välj att gå vidare i den riktning du väljer!

Livet är en resa och det är lätt att missa. Se alla med- och motgångar som tillfällen att lära! Det finns inga misstag. Att ångra något är bara att slösa energi på något du inte kan få ogjort. Att oroa sig över framtiden är också att slösa energi (dock inte att förbereda sig inför framtiden då du kommer få det MYCKET lättare då tack vare dina förberedelser).

Njut av alla händelser och var närvarande i livet!

Sist men inte minst, köp lite ädelmetaller som en försäkring… troligen bäst att sälja lite av aktierna också… om du har några 😉

Bjuder på en klassiker:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *