Fakturan Kommer Alltid

Att vi lever över våra tillgångar är kärnproblemet som ligger till grund för den kris vi nu är mitt uppe i och som är på väg att förvärras kommande år. Skulder och åter skulder.

Vi tror att vi kan låna av oss själva i framtiden och kunna leva som kungar nu. Vi har en horisont som maximalt sträcker sig till nästa helg, till nästa chartersemester, till nästa lön. Vi ska ha roligt nu. Inte sedan. Mañana Mañana.

Problemet är att fakturan alltid kommer.
Den kanske inte kommer direkt, men den kommer förr eller senare.

Försumma din hälsa och du kommer troligen lida för det senare.
Samla på dig skulder och ränt och amorteringar kommer att äta upp dina pengar senare.
Försumma dina vänner och familj och du kommer att stå där ensam i slutet.
Ta den enkla vägen och de lätta valen och du kommer inte att komma långt i livet.
Sätt inga mål och du kommer att hamna dit vinden blåser.
Köp bilen, båten och huset på avbetalning och du hamnar lätt under vattnet.
Måla in dig i ett ekonomiskt hörn och du kommer att vara fast där när möjligheter väl dyker upp.

Både Cornucopia? och Flute har skrivit artiklar och nämnt artikeln från SvD och Rymdiz har nämnt artikekn i Di som tar upp det skrämmande faktum att var fjärde svensk har tomt på kontot några dagar innan lön. Tomt, så som i inga pengar. HUR går det till? Har vi blivit så indoktrinerade att vi inte kan se eller agera på det det uppenbara problemet i att inte ha pengar till hands för oförutsedda händelser? Att vi frivilligt sätter oss i denna sits? Att behöva låna för att klara sig till löning? Kanske Pay Day Loans är nästa stora affärsområde i Sverige? SMS-lån & motsv. har ju ökat kraftigt. Och det mest skrämmande, som artiklen i SvD nämner, så agerar de flesta, 63%, genom att INTE GÖRA NÅGOT ÅT DET. Strutsmetoden, ja men varför inte? Som om det helt plötsligt skall komma stekta sparvar flygande?! “Plötsligt händer det?” Eller VA? Vem skall lösa det? Staten? Pappa? Harry Boy? Tomten?

Vad är då orsaken? Varför är vi så korkade och finansiellt okunniga att vi inte kan planera en så enkel sak som vår egen ekonomi. In- och utgifter. Lön in, mat, mobil och hyra ut. En enkel likviditetsbudget för dig själv med inplanerade semestrar m.m. skulle göra underverk. Kanske skulle alla läsa Rich Dad, Poor Dad i skolan? För som Rymdiz skrev om tidigare i våras så är våra kunskaper skrämmande låga inom ekonomi & matte: Hushållen kan inte räkna.

Hur f*n skulle jag som företagare kunna anställa någon som inte ens kan planera sin egen privatekonomi? Vad kan jag förvänta mig för förståelse för affärsverksamheten och driv för att hjälpa företaget framåt? Kan jag förvänta mig kvalité och omsorg om mitt företag av någon som inte kan ta hand om sig själv? Eller är det kanske så illa att när vi får betalt för något, en lön, så gör vi generellt ett bättre jobb än när vi sedan “oavlönat” skall planera vår egen ekonomi, personliga utveckling och liv? Visst vi är påverkade av media m.m. att konsumera mera, att slappna av, njuta nu men vi har fria val och sunt förnuft… eller? Har vi glömt det med?

På detta problem kommer vår stora tilltro till staten och vårt pensionssystem. Som Mengerian skrivit om precis, fokus USA, så är detta ett stort problem och kommer att bli ett än större problem. ZIRP/NIRP. Inverterad befolkningspyramid. Skuldkollaps. Inflation. Det ser mörkt ut för pensionärer och oss blivande pensionärer.

Logiken i motsättningen mellan spararen och staten kan bara sluta på ett sätt. Nordamerikaner bör därför köpa några Krugerrand och slippa kattmat på ålderns höst!

Charles Hugh Smith har skrivit en ny artikel om just detta fenomen med att låna för att leva nu och skjuta upp betalningen till framtiden. På en stor skala är detta ohållbart. Vi kommer att köra in i väggen.

The Fantasy of Debt: No Trade-Offs, No Sacrifices
Easy, cheap credit has created a fantasy world where everyone “deserves” everything right now, and trade-offs and sacrifice have been banished as unnecessary.

******

Puh! Skönt att få lite saker ur systemet. Dags att se över min egen budget för företagen och min privatekonomi. Ligger jag i linje med mina inkomster? Vad har jag för utgifter på horisonten? Har jag möjligtvis lite pengar över till mer silver, mat och annat? 😉

Men snälla… Wake the f**k up!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *