Dominant Model – Vår Framtid?

Vi står inför ett skifte för mänskligheten. Exponentiell tillväxt möter ändlig värld. Kreditexpansion blir kreditkontraktion. Billig energi i överflöd blir dyr och otillräcklig energi. Rikedom förvandlas till sand.

Ett uttryck många slänger sig med är att vi kommer att genomgå ett paradigmskifte.

paradigm shift (or revolutionary science) is, according to Thomas Kuhn, in his influential book The Structure of Scientific Revolutions (1962), a change in the basic assumptions, or paradigms, within the ruling theory of science. – WIKIPEDIA

Alltså vår nuvarande uppfattning om världen, hur den fungerar, hur vi ser på framtiden och hur vi framlever våra liv kommer att förändras då förutsättningarna och grunden som denna världsbild är byggd på kommer att förändras.

Återigen vill jag bara upplysa om att det kommer att bli en svår tid när detta skifte och uppvaknande sker. Det är i övergångsfasten och det vakum som uppstår mellan två modeller som kommer att kosta oss dyrt. Ett axplock av vad som skulle kunna ske är att matleveranser stannar upp pga strejk/konkurser/bankhelger, oljemarknaden stängs ner för export pga krig/kris på världsmarknaden, en valutakris lämnar miljoner människor fattiga, världens börser störtdyker osv. Från ett till synes överflöd kan vi i även i dagens moderna samhälle, som i grunden är välidigt skört, snabbt kastas ner i hunger, kyla och fattigdom. Bokstavligt talat.

De känslor som kommer att drabba människor runt om oss som inte är beredda på att vakna upp och se världen hur den ser ut egentligen kommer att vara häftiga. Oskyldiga personer kommer att drabbas av andra människors vrede, förtvivlan, sorg och förvirring.

Friktionen som uppstår i bytet av paradigm kommer att kosta liv. 

Men vem vet, kanske kan det gå relativt smärtfritt också. Kanske är människan god nog att se bortom sina egna problem och tillsammans hjälpa varandra igenom svåra tider. Men, det är inte vist att chansa på att det kommer att gå smärtfritt. Titta bara hur lätt vi förvandlas till djur när vår säkerhet och hälsa, mat för dagen, vår familj eller vår ekonomi står på spel. Vi klarar lättare av att  hantera förlust av privilegier som ligger högre upp i Maslows Pyramid. Men handlar det om de få saker som står skrivna i basen på den, på vilka hela vår existens hänger, då står vi oss själva och de vi älskar närmast. Underskatta in den kraften. 

Mitt mål är inte att sprida skräck och panik. Mitt mål är att upplysa. Hoppas på det bästa, förbered för det värsta.

peakswe.se/category/forberedelser/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *