Signaler och Trender #2

ECB Sänker Räntan och Dansk NIRP
ECB sänkte räntan till 0,75% från 1% och ansluter till PBOC och BOE som redan genomfört räntesänkningar. Detta utan att det gav något direkt utslag på marknaderna. BOE ökade också sin QE med 50£ Miljarder. ZIRP härskar, men har fått konkurrens från Danmark i form av NIRP.

Danmark sänkte sin ränta till 0,2% och ersättningen för att sätta in pengar på banken ligger nu på -0,2% (!) Det innebär alltså att det är i princip gratis att låna pengar, men det kostar att sätta in pengar. Du betalar alltså banken för att den skall hålla dina pengar åt dig.

Bankerna är desperata. Systemet hålls ihop av “Haystring & chewing gum” som jag såg någon skriva.

Libertysilver har lagt ut en kort artikel om detta, med ett inslag från SVT.
libertysilver.se/kc/news?id=180

zerohedge.com/news/bank-england-hikes-qe-%C2%A350-billion-expected-china-cuts-benchmark-rate-surprising-move

zerohedge.com/news/central-banks-helpless-denmark-goes-nirp-cuts-certificate-deposit-rate-negative

 Två utmärkta kommentarer om läget

How can anyone in Europe sleep tonight with cash in the bank, even amongst the stronger nations whose banks are loaded with weak nation’s paper. The house of cards is coming down right now. Trying to manipulate the price of gold to hide the crisis at hand is futile.

Jim Sincliar och Jim Willie är två herrar jag läser mycket av och lyssnar till. De har båda lagt ut några kommentarer som jag anser att du bör läsa:

Jim Sinclair
goldsilver.com/new/jim-sinclair-the-war-between-manipulation-and-buying
jsmineset.com/2012/07/04/the-rig-is-up

Jim Willie
news.goldseek.com/GoldenJackass/1341518400.php

Ett systemfel lamslog alla kreditkort i Rysk storbank
RBS hade tidigare problem med sina internettjänster i Storbritannien och det innebar att totalt fick de en extra likviditetsboost på 73£ miljarder. En otrolig summa pengar bara av att betalningar av räkningar spreds ut över några dagar.

Strax efter hade Swedbank liknande strul och nog kan det diskuteras om det var planerat strul eller oförutsett. Som Cornucopia pekar på så är det ett effektivt sätt att öka likviditeten i nödsituationer. Vi hoppas att Swedbank inte döljer något.

Nu har dock detta systemfel från RBS hoppat över kanalen och drabbat Rysslands största bank: SBERBANK. Deras kreditkort slutade fungera under en tid.

Hur nära likviditetsklippan står vi egentligen? Skall inte dessa system vara så säkra som det bara går? Hela ekonomin bygger på att betalningar måste flöda och det är oroväckande att det sker så många fel just nu.

cornucopia.cornubot.se/2012/06/it-strul-som-losning-for-bankernas
zerohedge.com/news/rbs-glitch-goes-airborne-biggest-russian-bank-halts-all-credit-debit-card-operations

 

Svensk Export
Sveriges och EU’s export har uppmärksammats av Cornoucopia i några inlägg. Kort sagt så har vi negativ handelsbalans med EU i stort och EU i sig är också ett stort importmonster med negativ handelsbalans. Varje år bidrar vi med 120 miljarder SEK till andra EU-länder. Varför exakt? Vad vill vi stödja och hålla uppe?

Det väcker frågor om varför vi valde att stötta Grekland med så mycket pengar? Visst, rädda bankerna, rädda oss, men ändå, “sparka burken lite längre bara så att säga”. Det är ingen lösning.

Sedan så visar det bara hur länderna i väst har blivit importörer av produkter och i processen tappat sin export. Om ett land inte kan generera varor och tjänster som ger en positiv handelsbalans hur skall det landet någonsin kunna fungera i längden? Liknelsen är lätt att göra med att du tjänar 14000kr efter skatt på ditt jobb men sitter med fasta utgifter på 16000kr varje månad. Det är inte hållbart. Du kan inte gå back i evigheter. Det kommer en vägg.

Vi måste hitta sätt att öka exporten och minska importen. Skapa rikedom. Back to basics. Inhemsk produktion måste öka och inhemsk konsumtion av dessa produkter måste öka.
cornucopia.cornubot.se/2012/07/svensk-export
cornucopia.cornubot.se/2012/07/sverige-har-haft-negativ-handelsbalans

Gränskontroller
Några länder inom Schengen har infört gränskontroller. Enligt Schengenavtalet skall medborgare i dessa länder vara fria att resa över gränserna utan att kontrolleras. Nu visar det sig dock att i tider av finansiell oro så tar ledarna saken i egna händer och tar bort denna frihet till förmån för kontroller. Vad kommer härnäst?

sovereignman.com/expat/border-controls-are-back-in-europe

One thought on “Signaler och Trender #2

  1. Pingback: Det Svenska Kontantlösa SamhälletPeak SWE | Peak SWE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *