Om Pengar

På SvD Nliv i tryck och på nätet publicerades i helgen en uppmärksammad artikel av Andreas Cervenka som ställer frågan: Vad är pengar i artikelarna “Hela banksystemet bygger på ett tomt löfte” samt “Den blåsningen”.

Pengar är enligt mig ett djupt ämne med många tolkningsmöjligheter. Pengar så som i valutor eller pengar så som i varor som man byter med varandra? Pengar så som i ett medium för byte av varor eller tjänster eller pengar som i något som är värt något i sig? Digitala pengar? Bankkrediter? Sedlar? Reserver? Guld & Silver? Snäckor & Stenar?

Värt att notera är dock att sedan 1971 då USA tog av dollarn från guldstandarden och därigenom gjorde alla världens valutor till s.k. fiatvalutor så har det skett en enorm expansion av de finansiella marknaderna.

Vi är på väg att nå vägs ände i denna expansion. Personligen är jag övertygad om att vi kommer att få se en uppvärdering i ädelmetallerna och total omskakning av systemet då världen plötsligt kommer att ifrågasätta detta löfte om att papperslappen utan verkligt värde verkligen är värd 100kr?

För att sätta dig i frågan kan du dels köpa Andreas bok eller läsa följande poster av FOFOA på ämnet pengar och guld. Jag har personligen inte läst Andreas bok, men däremot FOFOA. Och jag rekommenderar dig att läsa FOFOA för han är otroligt insatt och skriver väldigt bra om ämnet. Du kommer att ha mer på fötterna vid framtida diskussioner i ämnet.

FOFOA – Moneyess
Have you ever wondered what money really is? You’ll notice that everyone you read has a strong opinion about what money actually is, but who’s right? Is money really just one single thing and then everything else has varying levels of moneyness relative to real money?

Samt:
Gold is Money
Gold is Money 2
Gold is Money 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *