USAs Statsskuld Nu Över 100% Av BNP

USAs statsskuld är nu över 100% av BNP. Detta är väldigt högt och då är ändå inte många framtida åtaganden som pensioner och sjukvård inräknade som är gigantiska i sammanhanget.

USA har enligt många nått “point of no return”, dvs den nivå när skulderna blir för stora för att någonsin kunna betalas tillbaka utan att kraftigt devalvera valutan genom antingen en regelrätt devalvering som kan ske över en natt. Nyliga exempel är Storbritanniens Black Wednesday eller Schweiz. Schweiz valuta Franc är ansedd som en väldigt säker valuta och hade därför stärkts otroligt mycket till den grad att det skulle drabba ekonomin då produkter från Schweiz blir för dyra och exporten skulle minska. Därför sattes en fast riktkurs som tvingade ner Francen ca 9% mot övriga valutor och Guld.

Den andra vägen är att trycka mer pengar och på så sätt minska köpkraften i Dollarn så att skulderna blir förhållandevis mindre. Detta benämns ofta som “Currency Wars”, länder justerar sin pengamängd och inflation för att få en edge mot varandra och så att deras egna valutor blir svagare så att exporterna ska öka.

USAs situation är nu sådan att The Federal Reserve köper upp över 60% av stadsskulden från Treasury vid varje auktion. I vanliga fall skulle räntorna höjas så att statspappren blir mer intressanta för externa investerare. Dock är inte så fallet utan i dag råder “Financial Repression“. Med i många fall negativa realräntor. Alltså har statspappren väldigt få externa köpare och FED tvingas kliva in och täcka luckan som skulle uppstå annars och USA skulle gå i konkurs. Problemet är bara att eftersom statsskulden nu är så stor och att alla pengar som lånas från FED är med ränta så innebär det att om de höjer räntan så kommer bara betalningen till räntan att snabbt överstiga alla skatteintäkter som USAs regering får in. Dvs det har uppstått ett moment-22 där FED inte kan sluta köpa USAs statsskuld pga den låga räntan som de inte kan höja räntan för att komma undan att köpa all skuld för då går USAs regering i konkurs.

Så klart är detta lite förenklat, men ibland är det ganska enkelt att se att den troligaste utvägen ur detta är ett fortsatt pengatryckande in i väggen med en ännu större kollaps som följd. Pumpa ballongen tills den spricker i stället för att släppa ut lite luft och se den kollapsa långsamt.

Alltså: Detta är bra för Guld & Silver. QE3 kommer att komma i någon form, troligen MBSer. Detta är dock otroligt destruktivt för allt annat som går upp i pris.

One thought on “USAs Statsskuld Nu Över 100% Av BNP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *