Mannen Som Gav Upp Pengar

Daniel Suelo är en amerikan som lämnade allt han ägde för 12 år sedan och har levt i en grotta i Utah sedan dess. Han överlever genom att äta mat som växer i närheten, roadkill och gåvor. Han får inga bidrag, har inget jobb och han använder inte pengar.

En mycket inspirerande historia om en man som fick nog och lämnade samhället. Det finns många lärdomar här. En sak som fick mig att tänka var att han lämnade samhället. Han protesterade inte. Han tog sina saker och gick. Ofta fastnar vi i “Vi” och “Dom”-tänk. Det är ledarna, cheferna, ägarna det är fel på. Vi lägger tid och energi på att protestera, jobba i systemet mot dessa krafter. Vi ser bara två läger, vi och dom. Men det finns en tredje väg. Acceptera din situation, att dagens samhälle ser ut som det gör. Kom fram till vad du vill göra och gör sedan det. Vi har fastnat i en Hegelian Dialectic. Daniel är aktiv inom Occupy-rörelsen och försöker jobba i systemet och påverka. Frågan är bara om hans avståndstagande gör mer för samhället än hans försök att jobba inom det befintliga systemet?

Money is an illusion
– Daniel Suelo

I hans blogg han har på nätet: zerocurrency.blogspot.se/ skriver han om sin resa. Han skriver om hopp och tro, om andra som delar hans resa och vår resa från gratis till skuld. Kanske väcker det lite tankar.

Optimism is Faith, Self-Fulfilling Prophecy.
Pessimism is Faithlessness, Self-Fulfilling Prophecy.

Personligen är jag inte emot ett system med pengar. Bara inte dagens system som är byggt på fel grunder. Ett system som kräver konstant expansion, beskattning utan dess like och som uppmuntrar dig att ta på dig skuld och bli beroende av andra.
Vi måste nog ha ett system med pengar. Du måste kunna få betalt för ett bra jobb utfört, men inte med pengar baserat på skuld eller värdelöst papper.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *