5 Stadier Av Uppvaknande – Förnekelse, Vrede, Köpslående, Depression, Acceptans

Flera svenska bloggare har tagit upp det faktum att vid en diskussion om Peak Oil så blir reaktionen hos många förnekelse och/eller irrationellt beteende.

Elisabeth Kübler-Ross har tagit tagit fram en skala med 5 olika stadier för hur vi människor reagerar när vi ställs inför nya chockartade fakta. Chris Duane har satt ihop en serie med 5 filmer om just detta uppvaknande som jag tycker är bra att titta på.

Åter till Peak Oil, här lever de flesta i dagens samhälle fortfarande i förnekelse-fasen eller så har de inte ens hört begreppet. Flute lyfter frågan i sitt inlägg: Peak Oil och Förnekelsen, varför våra politiker och ledare blundar för detta?

Vidare skriver också Bodis i går: Ska det vara så svår att fatta???. Hans upplevelse är att när han ställer frågan om Peak Oil så hamnar folk mellan förnekelse eller köpslående. “Nej det kan inte vara sant” till “Vi hittar nog en lösning” “Jag tror på forskningen, vi kommer att hitta ett alternativ”. Precis så är min egen upplevelse av Peak Oil när jag pratar runt. Just nu ligger jag lite lågt med att prata om det. Samlar kraft genom att skriva här och prata med likasinnade.

Sometimes people don’t want to hear the truth because they don’t want their illusions destroyed.

– Friedrich Nietzsche

En tanke för min egen del som jag spinner runt på är just acceptans-fasen. Jag har accepterat att det är ett faktum, men sedan då? Det finns flera alternativ, men inget som lyser starkast och definitivt inget som kan täcka upp helt för oljan. Alltså kommer vi att tvingas till att dra ner på energianvändandet. Det är dock ett tveeggat problem. Energi för att driva hus, transporter och annat är en sak. Olja att använda för produktion är en annan. Vi glömmer att olja finns i allt runtomkring oss. Inte bara som bränslse i bilarna. Olja används för att driva maskinerna och ta fram materialet som vi bygger våra vindkraftverk och solceller av.

Det är ett knepigt problem vi står inför minst sagt. Jag letar med ljus och lykta efter en hållbar väg frammåt för min egen del. Vad skall jag satsa på frammåt för att bidra och ha en framtid i ett samhälle med 0-tillväxt eller negativ tillväxt och mer och mer begränsad energianvändning?

En teori som Chris Duane lyfter fram är dock att den kommande kollapsen av dollarn genom hyperinflation och genom den hela världens fiatvalutor kommer att göra människor så fattiga och minska köpkraften så mycket att peak oil inte kommer att vara lika kännbart pga den minskade konsumtionen. Intressant tanke.

2 thoughts on “5 Stadier Av Uppvaknande – Förnekelse, Vrede, Köpslående, Depression, Acceptans

 1. aircon servicing promotion

  Since the popularity of saltwater fly fishing has increased over the past years,
  bonefish anglers from around the world are captivated by the Republic of Kiribati.

  Keep yourself up to date by doing a research on the Internet to find out
  the right way to clean. In the previous articles we was the factors affecting the location of the indoor and outdoor units of split AC, the installation of the indoor unit, the outdoor unit and the refrigerant tubing.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *